
Απ' όλες τις ποικιλίες, η κορωνέικη είναι η μόνη όπου το wikipedia περιγράφει ως εξής: Koroneiki, olive oil of exceptional quality. Κορωνέικη, ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Παγκοσμίως, η κορωνέικη, είναι αποδεκτή, ως το συνώνυμο της εξαιρετικής ποιότητας.
Πού όμως οφείλει αυτή την τεράστια αναγνώριση;

Όσο αφορά την ποικιλία, κατά τη γνώμη μας, έχει σχεδιαστεί και τροποποιηθεί συνειδητά με φυσικό τρόπο, σε βάθος αιώνων, ως κλώνος ελιάς ειδικά για να δίνει μόνο και μόνο ελαιόλαδο (όχι βρώσιμες ελιές).
Ο καρπός της κορωνέικης είναι μικρός, από τους μικρότερους των ποικιλιών ελιάς με μέσο όρο βάρους γύρω στα 1.3 γραμμάρια ανά καρπό. Για να καταλάβει κανείς την διαφορά αρκεί να πούμε ότι οι υπόλοιπες ελιές που και αυτές ελαιοποιούνται, είναι περίπου 2-4 γραμμάρια (αρκετά μεγαλύτερες). Επίσης στην κορωνέικη κατά μέσο όρο η αναλογία σάρκας (μαζί με τον φλοιό) προς τον πυρήνα είναι 6,5 προς 1 και στην σάρκα αυτή, ο φλοιός καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ούτως ή άλλως μικρής συνολικής μάζας.
Και στον φλοιό των φρούτων βρίσκεται πάντα η ουσία πολλών πραγμάτων. Εκεί είναι η γεύση, οι χρωστικές ουσίες, οι αρωματικές ουσίες, τα αντιοξειδωτικά και άλλα πολλά χαρακτηριστικά.
Επίσης λόγω των πολύ μικρών καρπών έχει την δυνατότητα να παράγει και χιλιάδες από αυτούς. Είναι ένα δέντρο πολύ μεγάλης παραγωγής μικρών καρπών και μεγάλης ελαιοπεριεκτικότητας αυτών. Ο μέσος όρος της περιεκτικότητας σε λάδι του κορωνέικου καρπού είναι από 15% έως 27%.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κορωνέικη έχει πολύδυναμο χαρακτήρα. Πολύ συχνά την βρίσκουμε ως εντελώς μονοποικιλιακή σε επώνυμα ελαιόλαδα, αλλά και αρκετά συχνά ως βάση πολύ εύγεστων blends. Η επιλογή της ως βάση μειγμάτων δεν είναι επειδή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κορωνέικης αλλά επειδή εγγυημένα έχει μεγάλη γευστική αντοχή και μπορεί να δώσει και γευστική ισορροπία σε άλλες ποικιλίες που συνήθως έχουν ακραίες αντιθέσεις (πολύ πικρά, πολύ γλυκά, χαμηλό πικάντικο κ.α)