Γιατί Κορωνέικη;

Αν ανατρέξετε στη σελίδα του wikipedia με τις πιο γνωστές ποικιλίες ελιάς, θα δείτε μια ατελείωτη λίστα απ' όλες τις περιοχές του πλανήτη. Κάθε ποικιλία έχει μία σύντομη περιγραφή, την περιοχή που καλλιεργείται και κυρίως ποια είναι τα χαρακτηριστικά της.

Απ' όλες τις ποικιλίες, η κορωνέικη είναι η μόνη όπου το wikipedia περιγράφει ως εξής: Koroneiki, olive oil of exceptional quality. Κορωνέικη, ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Παγκοσμίως, η κορωνέικη, είναι αποδεκτή, ως το συνώνυμο της εξαιρετικής ποιότητας. 

Πού όμως οφείλει αυτή την τεράστια αναγνώριση;

Ένας βασικός λόγος που η κορωνέικη έχει καταφέρει και έχει συνδέσει το όνομά της με την υψηλή ποιότητα είναι η δυνατότητα των περιοχών της Ελλάδος που την παράγουν παραδοσιακά (Πελοπόννησος και Κρήτη) να καταφέρνουν να πετυχαίνουν διαχρονικά πολύ χαμηλές οξύτητες, πολύ καλές χημικές αναλύσεις και ισοροπημένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά με το ελαιόλαδο να κατατάσεται σταθερά κατά 90% ως Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. Μπορεί να ακούγεται απλό και φυσιολογικό, αλλά αρκετές περιοχές (εντός και εκτός Ελλάδος) αποτυγχάνουν στο να παράγουν διαχρονικά σε τέτοιο βαθμό Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο. Επομένως οι κλιματικές συνθήκες και η περιοχή συμβάλουν ώστε να αναδειχθεί η συγκεκριμένη ποικιλία που είναι και μόνοκαλλιέργεια.

Όσο αφορά την ποικιλία, κατά τη γνώμη μας, έχει σχεδιαστεί και τροποποιηθεί συνειδητά με φυσικό τρόπο, σε βάθος αιώνων, ως κλώνος ελιάς ειδικά για να δίνει μόνο και μόνο ελαιόλαδο (όχι βρώσιμες ελιές).

Ο καρπός της κορωνέικης είναι μικρός, από τους μικρότερους των ποικιλιών ελιάς με μέσο όρο βάρους γύρω στα 1.3 γραμμάρια ανά καρπό. Για να καταλάβει κανείς την διαφορά αρκεί να πούμε ότι οι υπόλοιπες ελιές που και αυτές ελαιοποιούνται, είναι περίπου 2-4 γραμμάρια (αρκετά μεγαλύτερες). Επίσης στην κορωνέικη κατά μέσο όρο η αναλογία σάρκας (μαζί με τον φλοιό) προς τον πυρήνα είναι 6,5 προς 1 και στην σάρκα αυτή, ο φλοιός καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ούτως ή άλλως μικρής συνολικής μάζας.

Και στον φλοιό των φρούτων βρίσκεται πάντα η ουσία πολλών πραγμάτων. Εκεί είναι η γεύση, οι χρωστικές ουσίες, οι αρωματικές ουσίες, τα αντιοξειδωτικά και άλλα πολλά χαρακτηριστικά.

Επίσης λόγω των πολύ μικρών καρπών έχει την δυνατότητα να παράγει και χιλιάδες από αυτούς. Είναι ένα δέντρο πολύ μεγάλης παραγωγής μικρών καρπών και μεγάλης ελαιοπεριεκτικότητας αυτών. Ο μέσος όρος της περιεκτικότητας σε λάδι του κορωνέικου καρπού είναι από 15% έως 27%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κορωνέικη έχει πολύδυναμο χαρακτήρα. Πολύ συχνά την βρίσκουμε ως εντελώς μονοποικιλιακή σε επώνυμα ελαιόλαδα, αλλά και αρκετά συχνά ως βάση πολύ εύγεστων blends. Η επιλογή της ως βάση μειγμάτων δεν είναι επειδή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κορωνέικης αλλά επειδή εγγυημένα έχει μεγάλη γευστική αντοχή και μπορεί να δώσει και γευστική ισορροπία σε άλλες ποικιλίες που συνήθως έχουν ακραίες αντιθέσεις (πολύ πικρά, πολύ γλυκά, χαμηλό πικάντικο κ.α)